Wat kun je verwachten?

We komen aan met een kop thee of koffie. Eerst krijgen jullie de gelegenheid om te vertellen wat er op dit moment speelt en hoe de sfeer is. Ik maak aantekeningen en voordat we verder gaan, vat ik de vorige sessie kort voor jullie samen. Dan werken we ongeveer een uur met het thema van deze sessie.

Er zijn ongeveer vijf tot zes sessies nodig om te onderzoeken wat er speelt. Dit doen we aan de hand van de thema’s hechting en de patronen of negatieve cirkels waar jullie last van hebben. Daarna duiken we een laag dieper: waarom ontstaan deze cirkels, worden er misschien pijnplekken geraakt? Als dit van beide partijen helder is, ontstaat er veel meer begrip en motivatie om uit negatieve patronen te blijven. Soms zijn er dan al voldoende ‘kwartjes’ gevallen om samen positief verder te kunnen.

In de volgende fase leren jullie een methode aan om jezelf structureel terug naar een positieve cirkel te leiden: het Houd me vast gesprek. Eigenlijk is het een simpele methode die iedereen kan leren, maar het vergt oefening om dit bewust in praktijk te brengen. Elk stel heeft wel wat ‘lastige issues’ waar je snel op vastloopt. Met behulp van deze methode bespreken we onderwerpen als oud zeer en seksualiteit. Ik help jullie om niet steeds in het oude vertrouwde patroon te schieten.

In de loop van de sessies leer je elkaar op een nieuwe manier kennen, al ben je nog zo lang samen. Je wordt vertrouwder met de methode, zodat je steeds meer kunt voorkomen dat je in iets negatiefs terecht komt. In het begin is dat echt oefenen, daarom staan we ook stil bij hoe je dit thuis integreert. Er is zoveel liefde te winnen, dat het proces vanzelf steeds motiverender wordt.

Afhankelijk van hoeveel er speelt en hoe open en ‘snel’ jullie zijn, kun je verwachten dat je na vijf of zes sessies goed weet wat er speelt; en na ongeveer tien sessies alle ingrediënten hebt om zelf verder te kunnen. Ik houd de structuur goed in de gaten zodat je niet bang hoeft te zijn voor een oneindige reeks sessies. Ik probeer mezelf zo snel mogelijk overbodig te maken! Natuurlijk ben je altijd welkom om later nog eens terug te komen als je vastloopt.